St Peter de Beauvoir Crypt

The crypt of the Grade II listed St Peter’s de Beauvoir Church has been completely re-configured and refurbished to serve the church’s communal aspirations as well as providing revenue for the charity. The crypt now contains a cafe, gallery, event spaces and office and therapy rooms. The client sought maximum flexibility for all spaces.
Our design objective was to create a timeless and welcoming place which feels as if it had always been there.
We were keen to enhance and build on existing features such as the ornate brickwork, the heavy church tower walls, cast iron columns and timber beams. New materials sit quietly and naturally beside the old. Features from the church above, such as a patterned tiled floor, are quoted to create continuity. The new rooms were configured as insertions into the old fabric, and are clearly subordinate within the flow of the overall crypt space.
The re-configuration of the Southern courtyard improved accessibility and created a sheltered, secret external courtyard garden.
Location: Hackney, London
Client: Parochial Church Council of St Peter de Beauvoir
Cost: £285,000
Status: Completed 2013
 
Structural engineer: Tall Engineers
Contractors: Henry Hardy Builders
Photography: Ioana Marinescu