Evelyn Court Estate Playground
 
Evelyn Court, a high-density housing estate in Hackney, lacked usable communal open space. The only existing green space was disconnected and fenced off, situated adjacent to the estate at raised level.
Our main objectives for the playground design were to open up the whole of the green space for users of all age groups and to create playable connections between the green space and the estate.
Our design comprises of a series of sliced mounds of differing characters linking the existing levels.
The mounds are either solid earth forms, made out of timber or climbing nets. They offer interesting spaces on top, underneath and in-between for both play and socialising.  These in-between spaces facilitate different rhythms and speeds of activities. They are as valued by the children as the more traditional pieces of play equipment, providing incentive to imaginatively explore, inhabit and take ownership of the playground.
Location: Hackney, London
Client: LB Hackney
Cost: £65,000
Status: Completed 2010
 
Play, landscape design, engagement: erect architecture
Structural Engineer: Tall Engineers
Play safety: The Playinspections Company
Contractor: RCP
Photography: James Whitaker